Program obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije EKOLOŠKO PČELARENJE (osposobljavanje, 8 CSVET bodova)
POČETAK PROGRAMA:
ZAVRŠETAK PROGRAMA:
NAZIV MODULA - RAZINA / SKUPOVI ISHODA UČENJA (SIU)
OSNOVE EKOLOŠKOG PČELARENJA - razina 4
-
SIU 1: Pčelinja zajednica i medonosno bilje (2 CSVET)
-
SIU 2: Osnove pčelarstva (2 CSVET)
-
SIU 3: Ekološko pčelarenje (2 CSVET)
Cilj modula je stjecanje znanja o medonosnom bilju, anatomiji, fiziologiji, ekologiji i patologiji pčelinjih zajednica. Uključeno je stjecanje osnovnih znanja i vještina o životu pčelinje zajednice kao superorganizma te osnovama pčelarenja: pripremanje košnica i terena, postavljanje pčelinjaka, održavanje higijene pčelinjaka, pribora i opreme te planiranje paše i provođenje mjera zaštite prema pravilima struke. Također su uključeni koraci, nužni u tranziciji konvencionalnog pčelinjaka u ekološki kao i izvođenje uzgojnih radnji prema ekološkim principima. Analiza slučaja, najčešćih patoloških stanja koji se pojavljuju u pčelinjim zajednicama u Republici Hrvatskoj omogućava stjecanje kompetencija u segmentu prepoznavanja osnovnih promjena. Ujedno se ističe značaj praćenja i pravovremenog traženja preporuka od veterinara. Cilj je polaznike osposobiti i za izradu nastambi za solitarne pčele.
PČELINJI PROIZVODI I NJIHOV PLASMAN - razina 4
Cilj modula je stjecanje kompetencija za poslove proizvodnje, promocije i plasmana pčelinjih proizvoda: meda, pčelinje peludi (cvjetnog praha), propolisa, pčelinjeg otrova, matične mliječi, matica, rojeva i voska. Polaznici stječu osnovna znanja i vještine za proizvodnji navedenih proizvoda te njihovu promociju kao i u moguće modele plasmana te načine komunikacije s kupcima i korisnicima proizvoda usmenim i pisanim putem te uz pomoć digitalnih alata primjenjujući pravila poslovnog bontona.
KOMPETENCIJE KOJE POLAZNIK/CA STJEČE ZAVRŠETKOM PROGRAMA:
- Razlikovati građu pčele, osobine pčelinje zajednice te tipove košnica, pčelinjaka i pčelarske opreme;
- Razlikovati i odabrati odgovarajuće postupke u uzgoju pčela, prikupljanju i preradi meda te ostalih pčelinjih proizvoda;
- Primijeniti pravila proizvodnje, čuvanja, pakiranja i prodaje pčelinjih proizvoda;
- Prepoznati pčelinje bolesti i štetnike te ispravno primijeniti postupke borbe protiv njih;
- Planirati troškove proizvodnje i plasman proizvoda na tržište;
- Koristiti prikladnu zaštitnu odjeću i pribor;
- Primijeniti pravila rada na siguran način te postupke pružanja prve pomoći.