Program obrazovanja za stjecanje djelomične KVALIFIKACIJE POSLUŽITELJ HRANE I PIĆA (osposobljavanje, 40 CSVET boda)
POČETAK PROGRAMA: 24. 2. 2025.
ZAVRŠETAK PROGRAMA: 23. 12. 2025.
NAZIV MODULA - RAZINA / SKUPOVI ISHODA UČENJA (SIU)
SIGURNOST NA RADU - razina 3
- Zaštita na radu u ugostiteljstvu | 2 CSVET
HIGIJENA U UGOSTITELJSTVU - razina 3
- Osobna higijena u ugostiteljstvu | 2 CSVET
- Higijena radnog prostora | 4 CSVET
- Sredstva i pribor za održavanje higijene radnog prostora | 4 CSVET
OSNOVE UGOSTITELJSKOG POSLUŽIVANJA - razina 2 i 4
- Osnove ugostiteljskog posluživanja | 4 CSVET, razina 4
- Prostorije za posluživanje gostiju | 2 CSVET, razina 2
PRIPREMNI RADOVI U UGOSTITELJSKOM PROSTORU - razina 4
- Pripremni radovi u konobarskoj pripremnici | 3 CSVET
- Pripremni radovi u blagovaonici | 3 CSVET
- Pripremni radovi u točioniku pića | 3 CSVET
POSLUŽIVANJE GOSTA - razina 4
- Posluživanje hrane i pića u pansionskom restoranu | 4 CSVET
- Posluživanje hrane i pića u prolaznom restoranu | 4 CSVET
POSLOVNI BONTON U TURIZMU I UGOSTITELJSTVU - razina 4
- Poslovni bonton u turizmu i ugostiteljstvu | 2 CSVET
ZBRINJAVANJE OTPADA - razina 3
- Zbrinjavanje otpada | 3 CSVET
KOMPETENCIJE KOJE POLAZNIK/ICA STJEČE ZAVRŠETKOM PROGRAMA:
- Razlikovati vrste i namjenu prostorija u ugostiteljskom objektu
- Primijeniti pravila za održavanje osobne higijene, higijene radnog prostora i odgovarajuće radne odjeće
- Održavati urednost i čistoću pribora, posuđa, opreme i uređaja u ugostiteljskim prostorijama
- Izvršiti pomoćne poslove prema nalogu (pranje, čišćenje i dezinficiranje ugostiteljskih prostora)
- Izvršiti završne radove u prostorijama i prostorima ugostiteljskog odjela
- Obaviti pripremne radove u poslužnom odjelu prije početka dnevnog poslovanja
- Objasniti postupak pripreme pića i napitaka
- Prezentirati i dekorirati piće u odgovarajućim čašama
- Rukovati aparatima i sitnim inventarom sukladno pravilima ugostiteljskog objekta
- Primijeniti pravila bontona u poslovnoj komunikaciji
- Primijeniti i pratiti zakonske odredbe o hrani
- Provoditi zbrinjavanje otpada sukladno zakonskim propisima zaštite okoliša i održivog razvoja
- Nositi propisanu radnu odjeću prilikom izvršavanja zadataka
- Održavati radni prostor u skladu s postojećim propisima ugostiteljskog objekta i higijensko sanitarnim propisima