Program obrazovanja za stjecanje djelomične kvalifikacije PRIPREMATELJ JEDNOSTAVNIH SLANIH JELA
(osposobljavanje, 51 CSVET boda)
POČETAK PROGRAMA: 7.10.2024.
ZAVRŠETAK PROGRAMA: 22.8.2025.
NAZIV MODULA - RAZINA / SKUPOVI ISHODA UČENJA (SIU)
SIGURNOST NA RADU - razina 3
- SIU 1: Zaštita na radu u ugostiteljstvu, 2 CSVET
HIGIJENA RADNOG PROSTORA - razina 3
- SIU 2: Higijena radnog prostora, 4 CSVET
KUHINJSKA OPREMA I UREĐAJI - razina 3
- SIU 3: Kuhinjsko posuđe i alati, 3 CSVET
- SIU 4: Kuhinjski strojevi i termički uređaji, 3 CSVET
UGOSTITELJSKA KUHINJA - razina 3
- SIU 5: Kuhinjske prostorije, 3 CSVET
- SIU 6: Skladištenje namirnica, 4 CSVET
ŽIVEŽNE NAMIRNICE - razina 3
- SIU 7: Živežne namirnice biljnog i životinjskog porijekla, 4 CSVET
PRIPREMA NAMIRNICA ZA OBRADU - razina 3
- SIU 8: Mjerne jedinice u kuharstvu, 4 CSVET
- SIU 9: Priprema i obrada živežnih namirnica, 7 CSVET
OSNOVE OBRADE ŽIVEŽNIH NAMIRNICA - razina 3
- SIU 10: Osnove obrade živežnih namirnica, 6 CSVET
- SIU 11: Osnove pripreme jednostavnih slanih jela, 8 CSVET
ZBRINJAVANJE OTPADA - razina 3
- SIU 12: Zbrinjavanje otpada, 3 CSVET
KOMPETENCIJE KOJE POLAZNIK/ICA STJEČE ZAVRŠETKOM PROGRAMA:
- Pripremiti i odabrati potrebnu opremu, alat i strojeve te uređaje prema zahtjevima radnog procesa u ugostiteljskoj kuhinji;
- Pripremiti radni prostor kuhinje prema nalogu kuhara;
- Izvršiti pomoćne poslove prema nalogu (pranje, čišćenje i dezinficiranje ugostiteljskih prostora;
- Primijeniti odgovarajuće tehnike i tehnologije rada prema namirnicama i jelu koje se izrađuje;
- Mehanički pripremiti povrće, meso, ribu i ostale namirnice za korištenje u jelima;
- Koristiti tehnike i alate mehaničke pripreme namirnica prema vrsti i namjeni namirnice;
- Gotoviti jela odabirom pravilne termičke obrade prema zakonitostima struke;
- Koristiti opremu i sredstva za čišćenje u kuhinji prema vrsti i namjeni kuhinjske opreme i površina;
- Koristiti postupke održavanja higijene radnog prostora i opreme prema standardima rada u kuhinji;
- Provoditi zbrinjavanje otpada sukladno zakonskim propisima zaštite okoliša i održivog razvoja;
- Nositi propisanu radnu odjeću prilikom izvršavanja zadataka;
- Održavati urednost i čistoću pribora, posuđa, opreme i uređaja u ugostiteljskim prostorijama;
- Održavati radni prostor u skladu s postojećim propisima ugostiteljskog objekta i higijensko sanitarnim propisima;
- Sudjelovati u skladištenju namirnica.
Izvor slike: “Slika kreirana pomoću Microsoft Copilot AI alata.”