Program obrazovanja za stjecanje djelomične kvalifikacije priprematelj JEDNOSTAVNIH SLASTICA (osposobljavanje, 29 CSVET boda)
POČETAK PROGRAMA: -
ZAVRŠETAK PROGRAMA: -
NAZIV MODULA - RAZINA / SKUPOVI ISHODA UČENJA (SIU)
SIGURNOST NA RADU - razina 4
- SIU 1: Zaštita na radu u turizmu i ugostiteljstvu, 1 CSVET
Cilj modula je upoznati polaznike s radom na siguran način u ugostiteljstvu odnosno omogućiti polaznicima stjecanje vještina i znanja potrebnih za uspješno primjenjivanje pravila zaštite na radu, prepoznavanje izvora opasnosti, provođenje zaštitnih mjera u postupcima sprječavanja ozljeda i pravilnog postupanja u slučaju požara.
HIGIJENA I EKOLOGIJA U UGOSTITELJSTVU - razina 4
- SIU 2: Sanitarno higijenski uvjeti u ugostiteljstvu, 3 CSVET
- SIU 3: Ekologija u turizmu i ugostiteljstvu, 2 CSVET
Kroz modul polaznici će se osposobiti za održavanje osobne higijene i primjenu sanitarno higijenskih propisa kod pripreme i izrade slastica održavajući čistoću i urednost radnog prostora tijekom procesa rada. Cilj je modula istaknuti važnosti provođenja higijene i sanitarno higijenskih standarda u ugostiteljstvu i razvijati svijest o zaštiti okoliša kao uvjetu održivog razvoja.
NAMIRNICE U SLASTIČARSTVU I NJIHOVO SLADIŠTENJE - razina 4
- SIU 4: Živežne namirnice, proizvodi i prerađevine od živežnih namirnica, 4 CSVET
- SIU 5: Skladištenje živežnih namirnica, proizvoda i prerađevina, 2 CSVET
Cilj modula je omogućiti polaznicima stjecanje temeljnih znanja i praktičnih vještina vezane uz korištenje i skladištenje raznih namirnica u slastičarstvu.
TEHNOLOGIJA IZRADE SLASTICA - razina 4
- SIU 6: Tehnologija izrade slastica, 3 CSVET
Cilj modula je upoznati polaznike s tehnološkim procesima u postupku izrade slastica, njihovoj prilagodbi recepturu, kao i greškama koje nastaju u izradi i njihovim uzrocima.
IZRADA JEDNOSTAVNIH SLASTICA OD RAZLIČITIH VRSTA TIJESTA - razina 4
- SIU 7: Osnove izrade tijesta, 4 CSVET
Cilj modula je stjecanje znanja i vještina potrebnih za samostalnu izradu tijesta i pripremu jednostavne slastice od svake vrste tijesta koristeći različite tehnike izrade uz procjenu organoleptička svojstva tih slastica.
IZRADA JEDNOSTAVNIH SLASTICA OD RAZLIČITIH VRSTA SMJESA - razina 4
- SIU 8: Osnove izrade smjesa, 3 CSVET
Cilj modula je stjecanje znanja i vještina potrebnih za samostalnu izradu i pripremu jednostavnih slastica od laganih i teških biskvitnih smjesa koristeći različite tehnike izrade uz procjenu organoleptička svojstva tih slastica.
OSNOVNE KREME, NADJEVI I SLASTICE OD VOĆA - razina 4
- SIU 9: Osnovne kreme, nadjevi i slastice od voća, 5 CSVET
Cilj modula je stjecanje znanja i vještina potrebnih za samostalnu pripremu osnovnih vrsta krema, nadjeva i slastica od voća koristeći različite tehnološke postupke izrade osnovnih krema i nadjeva uz procjenu organoleptičkih svojstava krema, nadjeva i slastica od voća
UMACI, GLAZURE, ŽELEI I KAŠICE - razina 4
- SIU 10: Umaci, glazure, želei i kašice, 2 CSVET
Cilj modula je stjecanje znanja i vještina potrebnih za samostalnu izradu slastica od voćnih kašica, želea od voća, umaka i glazura, poštujući mjere zaštite na radu i sanitarno-higijenske propise.
KOMPETENCIJE KOJE SE PROGRAMOM STJEČU:
- Izmjeriti i pripremiti namirnice prema recepturi i normativima;
- Odabrati sastojke za pripremu pojedinačnih slastica poštivajući recept i normative;
- Pripremiti osnovna tijesta, slastičarske smjese i kreme;
- Primijeniti postupke pečenja, kuhanja, zagrijavanja, smrzavanja i druge toplinske obrade slastica;
- Koristiti adekvatne tehnike guljenja, usitnjavanja, mljevenja, rezanja, ribanja i usitnjavanja namirnica za upotrebu u slasticama
- Rezati i oblikovati slastice;;
- Puniti i ukrasiti slastice;
- Servirati slasticu uvažavajući vrstu i namjenu slastice;
- Održavati, skladištiti i pravilno deklarirati gotove slastičarske proizvode;
- Koristiti namirnice biljnog i životinjskog podrijetla kod izrade slastica;
- Skladištiti namirnice s obzirom na vrstu namirnice;
- Koristiti opremu i uređaje na siguran i ispravan način;
- Adekvatno zbrinuti zdravstveno neispravne namirnice;
- Koristiti postupke adekvatnog zbrinjavanje po okolinu štetnih materijala;
- Poštivati postupke zaštite okoliša pri izradi slastica;
- Poštivati zdravstvene, sigurnosne higijenske i druge propise povezane s hranom;
- Održavati sigurno higijensko i pouzdano radno okruženje korištenjem adekvatnih postupaka održavanja osobne higijene i poštivanjem propisa o zaštiti na radu.