Program obrazovanja za stjecanje djelomične kvalifikacije priprematelj JEDNOSTAVNIH SLASTICA (osposobljavanje, 38 CSVET boda)
Početak programa:
Završetak programa:
NAZIV MODULA - RAZINA / SKUPOVI ISHODA UČENJA (SIU)
SIGURNOST NA RADU - razina 4
- SIU 1: Zaštita na radu, 1 CSVET
HIGIJENA U SLASTIČARSTVU - razina 4
- SIU 2: Higijena u slastičarstvu, 2 CSVET
RADNE PROCEDURE U SLASTIČARSTVU - razina 4
- SIU 3: Radne procedure u slastičarstvu, 1 CSVET
NAMIRNICE U SLASTIČARSTVU I NJIHOVO SKLADIŠTENJE - razina 4
- SIU 4: Namirnice u slastičarstvu, 3 CSVET
- SIU 5: Skladištenje namirnica, ambalaže, gotovih i polugotovih proizvoda, 1 CSVET
PRIPREMANJE RADNOG MJESTA, UREĐAJA, OPREMA I ALATA ZA RAD U SLASTIČARSTVU - razina 4
- SIU 6: Slastičarski inventar i uređaji, 2 CSVET
- SIU 7: Pripremanje radnog mjesta, sredstava za rad, strojeva i uređaja, 2 CSVET
IZRADA JEDNOSTAVNIH SLASTICA OD RAZLIČITIH VRSTA TIJESTA - razina 4
- SIU 8: Osnove izrade tijesta, 10 CSVET
IZRADA JEDNOSTAVNIH SLASTICA OD RAZLIČITIH VRSTA SMJESA - razina 4
- SIU 9: Osnove izrade smjesa, 5 CSVET
OSNOVNE KREME, NADJEVI I SLASTICE OD VOĆA - razina 4
- SIU 10: Osnovne kreme, nadjevi i slastice od voća, 7 CSVET
UKRAŠAVANJE I SERVIRANJE JEDNOSTAVNIH SLASTICA - razina 4
- SIU 11: Oblikovanje, ukrašavanje i serviranje jednostavnih slastica, 3 CSVET
ZBRINJAVANJE OTPADA U SLASTIČARSTVU - razina 4
- SIU 12: Zbrinjavanje otpada, 1 CSVET
KOMPETENCIJE KOJE SE PROGRAMOM STJEČU:
- Izmjeriti i pripremiti namirnice prema recepturi i normativima
- Odabrati sastojke za pripremu pojedinačnih slastica poštivajući recept i normative
- Pripremiti osnovna tijesta, slastičarske smjese i kreme
- Primijeniti postupke pečenja, kuhanja, zagrijavanja, smrzavanja i druge toplinske obrade slastica
- Koristiti adekvatne tehnike guljenja, usitnjavanja, mljevenja, rezanja, ribanja i usitnjavanja namirnica za upotrebu u slasticama
- Rezati i oblikovati slastice
- Puniti i ukrasiti slastice
- Servirati slasticu uvažavajući vrstu i namjenu slastice
- Održavati, skladištiti i pravilno deklarirati gotove slastičarske proizvode
- Koristiti namirnice biljnog i životinjskog podrijetla kod izrade slastica
- Skladištiti namirnice obzirom na vrstu namirnice
- Koristiti opremu i uređaje na siguran i ispravan način
- Adekvatno zbrinuti zdravstveno neispravne namirnice
- Koristiti postupke adekvatnog zbrinjavanje po okolinu štetnih materijala
- Poštivati postupke zaštite okoliša pri izradi slastica
- Poštivati zdravstvene, sigurnosne higijenske i druge propise povezane s hranom
- Održavati sigurno higijensko i pouzdano radno okruženje korištenjem adekvatnih postupaka održavanja osobne higijene i poštivanjem propisa o zaštiti na radu