Priprematelj jednostavnih slastica | 29 CSVET bodova

Osposobljavanje
Turizam i ugostiteljstvo

O
Programu

Program obrazovanja za stjecanje djelomične kvalifikacije priprematelj JEDNOSTAVNIH SLASTICA (osposobljavanje, 29 CSVET boda)

POČETAK PROGRAMA: -

ZAVRŠETAK PROGRAMA: -

NAZIV MODULA - RAZINA / SKUPOVI ISHODA UČENJA (SIU)

SIGURNOST NA RADU - razina 4

  • SIU 1: Zaštita na radu u turizmu i ugostiteljstvu, 1 CSVET

Cilj modula je upoznati polaznike s radom na siguran način u ugostiteljstvu odnosno omogućiti polaznicima stjecanje vještina i znanja potrebnih za uspješno primjenjivanje pravila zaštite na radu, prepoznavanje izvora opasnosti, provođenje zaštitnih mjera u postupcima sprječavanja ozljeda i pravilnog postupanja u slučaju požara.

HIGIJENA I EKOLOGIJA U UGOSTITELJSTVU - razina 4

  • SIU 2: Sanitarno higijenski uvjeti u ugostiteljstvu, 3 CSVET
  • SIU 3: Ekologija u turizmu i ugostiteljstvu, 2 CSVET

Kroz modul polaznici će se osposobiti za održavanje osobne higijene i primjenu sanitarno higijenskih propisa kod pripreme i izrade slastica održavajući čistoću i urednost radnog prostora tijekom procesa rada. Cilj je modula istaknuti važnosti provođenja higijene i sanitarno higijenskih standarda u ugostiteljstvu i razvijati svijest o zaštiti okoliša kao uvjetu održivog razvoja.

NAMIRNICE U SLASTIČARSTVU I NJIHOVO SLADIŠTENJE - razina 4

  • SIU 4: Živežne namirnice, proizvodi i prerađevine od živežnih namirnica, 4 CSVET
  • SIU 5: Skladištenje živežnih namirnica, proizvoda i prerađevina, 2 CSVET

Cilj modula  je omogućiti polaznicima stjecanje temeljnih znanja i praktičnih vještina vezane uz korištenje i skladištenje raznih namirnica u slastičarstvu.

TEHNOLOGIJA IZRADE SLASTICA - razina 4

  • SIU 6: Tehnologija izrade slastica, 3 CSVET

Cilj modula je upoznati polaznike s tehnološkim procesima u postupku izrade slastica, njihovoj prilagodbi recepturu, kao i greškama koje nastaju u izradi i njihovim uzrocima.

IZRADA JEDNOSTAVNIH SLASTICA OD RAZLIČITIH VRSTA TIJESTA - razina 4

  • SIU 7: Osnove izrade tijesta, 4 CSVET

Cilj modula je stjecanje znanja i vještina potrebnih za samostalnu izradu tijesta i pripremu jednostavne slastice od svake vrste tijesta koristeći različite tehnike izrade uz procjenu organoleptička svojstva tih slastica.

IZRADA JEDNOSTAVNIH SLASTICA OD RAZLIČITIH VRSTA SMJESA - razina 4

  • SIU 8: Osnove izrade smjesa, 3 CSVET

Cilj modula je stjecanje znanja i vještina potrebnih za samostalnu izradu i pripremu jednostavnih slastica od laganih i teških biskvitnih smjesa koristeći različite tehnike izrade uz procjenu organoleptička svojstva tih slastica.

OSNOVNE KREME, NADJEVI I SLASTICE OD VOĆA - razina 4

  • SIU 9: Osnovne kreme, nadjevi i slastice od voća, 5 CSVET

Cilj modula je stjecanje znanja i vještina potrebnih za samostalnu pripremu osnovnih vrsta krema, nadjeva i slastica od voća koristeći različite tehnološke postupke izrade osnovnih krema i nadjeva uz procjenu organoleptičkih svojstava krema, nadjeva i slastica od voća

UMACI, GLAZURE, ŽELEI I KAŠICE - razina 4

  • SIU 10: Umaci, glazure, želei i kašice, 2 CSVET

Cilj modula je stjecanje znanja i vještina potrebnih za samostalnu izradu slastica od voćnih kašica, želea od voća, umaka i glazura, poštujući mjere zaštite na radu i sanitarno-higijenske propise.

KOMPETENCIJE KOJE SE PROGRAMOM STJEČU:

  1. Izmjeriti i pripremiti namirnice prema recepturi i normativima;
  2. Odabrati sastojke za pripremu pojedinačnih slastica poštivajući recept i normative;
  3. Pripremiti osnovna tijesta, slastičarske smjese i kreme;
  4. Primijeniti postupke pečenja, kuhanja, zagrijavanja, smrzavanja i druge toplinske obrade slastica;
  5. Koristiti adekvatne tehnike guljenja, usitnjavanja, mljevenja, rezanja, ribanja i usitnjavanja namirnica za upotrebu u slasticama
  6. Rezati i oblikovati slastice;;
  7. Puniti i ukrasiti slastice;
  8. Servirati slasticu uvažavajući vrstu i namjenu slastice;
  9. Održavati, skladištiti i pravilno deklarirati gotove slastičarske proizvode;
  10. Koristiti namirnice biljnog i životinjskog podrijetla kod izrade slastica;
  11. Skladištiti namirnice s obzirom na vrstu namirnice;
  12. Koristiti opremu i uređaje na siguran i ispravan način;
  13. Adekvatno zbrinuti zdravstveno neispravne namirnice;
  14. Koristiti postupke adekvatnog zbrinjavanje po okolinu štetnih materijala;
  15. Poštivati postupke zaštite okoliša pri izradi slastica;
  16. Poštivati zdravstvene, sigurnosne higijenske i druge propise povezane s hranom;
  17. Održavati sigurno higijensko i pouzdano radno okruženje korištenjem adekvatnih postupaka održavanja osobne higijene i poštivanjem propisa o zaštiti na radu.

Vrsta programa

Osposobljavanje

Upisi u e radnu knjižicu

Da

Uvjeti za upis

  • posjedovanje prethodne kvalifikacije minimalno na razini 1*HKO,
  • važeća sanitarna iskaznica,
  • liječničko uvjerenje medicine rada o zdravstvenoj sposobnosti za pripremu jednostavnih slastica.

*Razina 1 HKO je osnovno obrazovanje

Cijena

2.665,21 €

HZZ VAUČER za obrazovanje pokriva iznos u cijelosti.

Ponudu za vaučer zatražite na upisni@pou.hr.

Za izdavanje ponude potrebni su nam vaši osobni podatci i to: ime i prezime, adresa s osobne iskaznice, poštanski broj i mjesto, vaš OIB i e-mail.

Potrebne isprave

Dokumenti potrebni za upis (uz predočenje originala):

  • preslika javne isprave o završenoj zadnjoj cjelovitoj kvalifikaciji (završna svjedodžba škole / diploma fakulteta),
  • važeća sanitarna iskaznica,
  • liječničko uvjerenje medicine rada o zdravstvenoj sposobnosti za pripremu jednostavnih slastica,
  • preslika domovnice (ne starija od šest mjeseci od datuma izdavanja),
  • preslika rodnog lista (ne stariji od šest mjeseci od datuma izdavanja),
  • preslika osobne iskaznice,
  • HZZ ugovor o dodjeli vaučera za obrazovanja (ako plaćate putem vaučera),
  • upisnica u program obrazovanja,
  • ugovor o obrazovanju.

Mogućnost plaćanja

  • HZZ VAUČEROM za obrazovanje,
  • karticama Maestro i Visa ZGB, ESB, PBZ Premium VISA i DINERS do 12 rata, Maestro i VISA Privredne banke do 24 rate,
  • u cijelosti gotovinom ili debitnim karticama odmah kod upisa u program,
  • uplatom na žiro račun na temelju naloga za plaćanje.

Trajanje programa

725 sati.

NAČIN IZVOĐENJA NASTAVE:

  • redovita nastava uz mogućnost izvođenja teorijskog dijela programa putem online prijenosa u stvarnom vremenu, a učenje temeljeno na radu isključivo uživo, u specijaliziranim učionicima i/ili kod poslodavaca (ugostiteljskim objektima) s kojim Ustanova ima sklopljeni ugovor o suradnji.

Ishodi učenja ostvaruju se dijelom vođenim procesom učenja i poučavanja u trajanju od 207 sati, dijelom učenjem temeljenim na radu u trajanju od 373 sati, a dijelom samostalnim aktivnostima polaznika, u trajanju od  145 sati. 

Učenje temeljeno na radu obuhvaća rješavanje problemskih situacija i izvršenje konkretnih radnih zadaća u simuliranim ili stvarnim uvjetima.

UVJETI STJECANJA PROGRAMA (ZAVRŠETAK PROGRAMA):

  • Stečenih 29 CSVET bodova.

  • Uspješna završna provjera stečenih znanja, usmenim i/ili pisanim provjerama te provjera vještina polaznika, projektnim i problemskim zadatcima a temeljem unaprijed određenih kriterija vrednovanja postignuća.

O završnoj provjeri vodi se zapisnik i provodi ju tročlano povjerenstvo. Svakom polazniku, nakon uspješno završene završne provjere, izdaje se Uvjerenje o osposobljavanju za stjecanje djelomične kvalifikacije priprematelj jednostavnih slastica.

Prijavi se!

Nazovite nas besplatno na

01 6003 000

ili pošaljite upit e-poštom na adresu

upisni@pou.hr

Moglo bi vas zanimati